logo

nvvo header

Close

Forgot your Username?

You can user our username reminding facility.

Get Started
Close

Forgot your Password?

Enter your email address and we'll help you reset your password.

Get Started

Boek: Xe Lustrum Orthoptie

lustrum 1

Een prachtig boek uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten en de opleiding Orthoptie aan de Hogeschool Utrecht.
Dit naslagwerk geeft een zeer compleet overzicht van de ontwikkeling en de ambities van het beroep en vakgebied van de orthoptist; toen en nu.
Aan bod komen o.a.. de geschiedenis van de orthoptie, de patiëntenzorg, de NVvO en de Hogeschool in beweging, orthoptisten aan het werk, en nog veel meer…..

Wilt u dit boek bestellen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
ISBN nummer: 978-90-90235-39-4


Historie van de orthoptie

Scheelzien als oogziekte is in de medische wetenschap al beschreven in de tijd van Hippocrates. In 1880 introduceerde Javal oefeningen om het scheelzien te behandelen. Deze waren tijdrovend. Er was gekwalificeerd personeel nodig om deze behandeling te begeleiden. In Engeland werd de opleiding tot orthoptist gestart in de jaren 20 van de 19e eeuw. Hiermee was een nieuw beroep ontstaan.

De eerste orthoptisten, opgeleid in Engeland, startten hun werk in Nederland in 1956. In dat zelfde jaar startte ook de tweejarige opleiding tot orthoptist. In 1958 rondden de eerste orthoptisten hun opleiding af en werd ook de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten opgericht. Sinds die tijd heeft het beroep niet stilgestaan, maar hebben enorme ontwikkelingen plaatsgevonden.
Wilt u meer weten over het kwaliteitsbeleid van de NVvO? Kijk dan hier

Orthoptist in uw buurt

orthoptist in uw buurt