NVVO logo 2019


nvvo header

Close

Forgot your Username?

You can user our username reminding facility.

Get Started
Close

Forgot your Password?

Enter your email address and we'll help you reset your password.

Get Started

Kapitein Zeno
Een prentenboek over een lui oog

‘Haha Zeno,’ proest Emma. ‘Is het al carnaval?’ Zeno krijgt een kleur en kijkt naar zijn schoenen. ‘Dat ooglapje is leuk,’ vindt Jens. ‘Je lijkt wel een zeerover!’
Zeno ziet niet zo goed door één oog. Daarom moet hij zijn ogen laten onderzoeken. Na een heleboel testjes zegt dokter Sam dat Zeno een lui oog heeft. Hij moet een bril dragen én een pleister over zijn goede oog! Wat zullen zijn vriendjes op school zeggen? Zullen ze hem uitlachen?
Auteur: Inne van den Bossche
ISBN: 9789059326620

Kolletje is een boef

Kolletje is een boef
De lap zit voor het goede oog.
Pim vindt de lap niet erg.
Hij vindt hem juist stoer.
'Ik ben een boef met een lap.
'Kolletje is voor één dag een boef. Samen met Dirk en Pim gaat ze op zoek naar een schat.
Auteur: Pieter Feller
ISBN: 9789048815296

Roos met een oog

Roos met een oog
Roos heeft een lui oog en krijgt een lapje voor haar goede oog. Ze is daar niet blij mee. Gelukkig vindt ze troost bij haar knuffels, die zelf ook niet volmaakt zijn en vinden dat er aan iedereen wel wat mankeert. Mama maakt een nieuwe pop: Toos met een oog. Als eindelijk het lapje eraf mag, naait Roos bij Toos het andere oog erop. Het boek eindigt met een gedicht over zelfacceptatie.
Auteur: Truus van de Waarsenburg
ISBN: 9789027680549

anna en het luie oogje

Anna en het luie oogje
Anna ziet niet meer zo goed. De oogarts merkt meteen dat Anna een lui oogje heeft. Ze krijgt een pleister op haar andere oog en een mooie bril. Anna is heel blij met haar bril en wil hem met iedereen delen. Maar dat mag niet, toch?
Een herkenbaar en informatief verhaal over een lui oogje hebben en een bril krijgen. Voor peuters vanaf 30 maanden, met het dagelijks leven van het kind als thema.
Auteur: Kathleen Amant
ISBN: 9789044828931

 brilsmurf

Waar is brilsmurf?

Kun jij brilsmurf vinden tussen de andere smurfen? Ook met je oogpleister op?  
Auteur: Peyo
ISBN nummer: 9789002230196
Ook verkrijgbaar: 'Waar is babysmurf?' en 'Waar is potige smurf?', een variant op de 'Waar is Wally?'-reeks

 hopeloos verliefd

Hopeloos verliefd

Prentenboek op rijm
Schaap Valentijn besluit dat hij toe is aan een vrouw in zijn leven.
Daarom beklimt hij de toren en hijst een vlag met de woorden:
‘Gezocht: een vrouw om van te houden’. Onmiddellijk melden zich vier bloedmooie damesschapen, maar Valentijn wordt pas echt verliefd als
hij het aanstekelijke lachje van Berendien hoort. Prins Valentijn, die er zeker mag zijn, draagt zijn bril niet graag. Voor hem blijft daarom de wereld rondom meestal een beetje vaag.
Auteur: Angelika Glitz
ISBN nummer: 9789056373412

 vanwiezijndieogen

Van wie zijn die ogen?
Dit hippe fotoboek is ideaal voor kleuters die van dieren houden, en welke kleuter doet dat niet? Op de stevige flappen in 'Van wie zijn die ogen?' is een uitvergroot detail van een paar dierenogen te zien. Het kind moet raden welk dier er bij die paar ogen hoort.
Daarnaast valt er ook van alles te leren in dit boek. Bijvoorbeeld waarom een schildpad wel eens huilt.
Auteur Stephanie Frattini
ISBN13 9789025746872

boek 1

Een bril voor Bert

Bert heeft moeite met ballen vangen, televisie kijken en boeken lezen. Als Ellen en hij een wedstrijdje boomklimmen houden, grijpt Bert naast een tak en valt, pardoes, uit de boom. Mama denkt dat er iets mis is met zijn ogen. Daarom gaan ze op bezoek bij de afdeling oogheelkunde van het ziekenhuis. Daar verneemt Bert dat hij een bril moet dragen.
Auteur: Stefan Boonen
ISBN: 90-448-0650-5
Leeftijdsniveau:
Vanaf 4 jaar

 boek eendje

Eendje wil geen bril!

Kiki moet een bril gaan dragen, maar dat wil ze helemaal niet. Het is vreselijk!! Maar gelukkig weet opa raad. En dan is het eigenlijk helemaal niet meer erg.
Auteur: Amy Hest
ISBN: 90-5637-031-6
Leeftijdsniveau: voorleesboek

boek bril

De mooiste bril van de klas

De juf vindt dat Paul vaak niet netjes werkt. Dit komt misschien wel omdat hij niet goed ziet. Paul gaat dan naar de oogarts en orthoptist. Hij moet een bril en een oogpleister dragen. De kinderen in de klas vinden dit maar gek. Maar de juf heeft een goed idee…
ISBN 90-72837-03-7
Leeftijdsniveau: Voorleesboek

boek ogen

De ogen van Olivia

Op een dag komt Olivia sip thuis. Ze hebben haar uitgescholden voor schele. “Ben ik echt een schele?” vraagt ze. “ Dat wil ik niet”. “ Nou je rechter oog kijkt wel een beetje naar je neus” zegt mama. Olivia kijkt scheel en daarom gaan ze naar het ziekenhuis.
Auteur: Christine Kliphuis
ISBN: 90-6249-262-2
Leesniveau: voor kinderen van 4-8 jaar

boek piraat

Een echte piratenmeid

Kim wordt op school uitgelachen omdat ze een lapje voor haar oog heeft. Ze rent naar het strand, waar ze echte piraten ontmoet.
(Een vervolg aanwezig: Wat een piratenmeid!)
(ISBN: 9027633924) Auteur: Els Rooijers
ISBN: 90-27631-735
Leeftijdsniveau:
AVI-7 / vanaf ca. 8jr

boek 2

De kleine Krokobril

Zwemmen leren gaat de Kleine Krokodil goed af, maar uitkijken waar hij tegenaan zwemt, blijkt veel moeilijker. Als hij weer eens tegen Nijlpaard aanbotst, zegt deze: "Weet je wat jij nodig hebt? Een bril!" Zijn mamma neemt hem mee naar de specialist en ja, er is een bril nodig. De een na de andere bril echter, kukelt bij het duiken in het water. De oplossing blijkt tenslotte een duikbril te zijn.
*** Dit boek is helaas niet meer leverbaar ***
Auteur: Vrouwke Klapwijk / Marieke ten Berge
ISBN: 9085430380
Prentenboek vanaf 4 jaar

boek andere

Met andere ogen

´Matthijs is niet bang in het donker. Voor hem is het altijd donker. Matthijs is blind geboren. Maar daardoor werken al zijn andere zintuigen beter en heeft hij veel fantasie.” Matthijs is een optimistische jongen, het leven lacht hem toe, nog meer zelfs als hij van zijn ouders een verrassing krijgt!

Recensie
Het boek is voorzien van kleurrijke prenten en achterin het boek staat een tekst in het braille. Best nog een kunst om dit te ontcijferen, zo ervaar je hoe blinden “lezen”. Er zijn niet veel prentenboeken verschenen over blinde kinderen.
Dit boek heb ik met andere ogen gelezen en wordt van harte aanbevolen. Het leent zich uitstekend als voorlichtings- of lesmateriaal.
Kathleen Lantau, landelijk coördinator Vroegtijdig Onderkennen van Visuele Stoornissen www.stichtingtov.nl
Geschreven door Gilles Tibo en Gillustreerd door Zaü
ISBN: 90-5579-793-6

ooglapje

Becca's ooglapje

Becca moet niet alleen een bril dragen, haar ene oog moet ook nog afgeplakt worden! Ze durft niet meer naar school, want nu wordt ze vast vreselijk gepest. Dan komt haar grote broer met een voorstel dat Becca’s dag weer goed maakt. Ze is niet meer gewoon Becca, maar Becca de Ballerina-Piraat. Later op de dag is ze ook nog Becca de Speurneus en ze sluit de dag af als Becca, het monster met één oog! Met al haar sprankelende optredens maakt ze het hebben van een lui oog tot een groot verkleedfeest... Iets wat de andere kinderen ook wel willen.
Prentenboek
ISBN nummer: 9053417834

geen briljpg

Ik wil geen bril

Sofie is het mooiste meisje van de klas. Ze wil later model worden.
Op een dag krijgt ze hoofdpijn. Wat is er aan de hand?
Ze heeft een bril nodig. Kan ze nog beroemd worden?
Wordt ze ooit nog fotomodel? Een oude vrouw in het park, haar moeder en vooral de jongen waar ze een oogje op heeft, kunnen haar ten slotte overtuigen. De boodschap is dat een hippe bril mooi staat en vrienden helemaal niet afschrikt. Leeftijd: 7 jaar.
Auteur: Mary Hoffman
ISBN: 9789048700851

beer

Beer krijgt een bril

Dat vindt hij maar niks. Dieren dragen toch geen brillen? Maar dan komt hij erachter dat dieren soms de gekste dingen dragen....Een kijk- en voelboek vol flapjes en grapjes, voor kinderen met én zonder bril!
***Dit boek is helaas niet meer leverbaar ***
Vanaf ca. 4-6 jaar
Auteur: M. White
ISBN: 9789021619569

dedag

De dag dat ik een bril moest

Loek zat altijd heel dicht op de televisie als hij naar een programma keek. En toen ze door de weilanden fietsten, groette hij enthousiast de schaapjes - terwijl er koeien liepen. Loek moet een bril. In de brillenwinkel heeft hij heel veel brillen geprobeerd. Hij heeft een hele mooie blauwe gekozen. Loek kon de bril niet meteen meenemen. Er moesten eerst glazen in. Vandaag gaat hij hem halen. Hij is een beetje bang dat hij er straks gek uit zal zien...
Vanaf ca. 3 jaar
Auteur: T. Bos
ISBN: 9789025851187

 zoutedrop

Zoute drop

Juul, Tessa en Demi zijn gek op muziek. Voor de verjaardag van hun juf hebben ze een goed plan: ze bedenken een dansje. Op de balletschool oefenen ze allerlei dansfiguren waaronder 'de zoute drop'. Juul is volgens Demi geen echte danseres, want die dragen volgens haar nooit brillen. Tijdens een uitvoering besluit Juul haar bril af te zetten, maar of dat nu zo’n goed idee is….
Ongetwijfeld zullen veel meiden vanaf ca. 8 jaar smullen van dit balletverhaal.
Auteur : Vivian den Hollander
ISBN : 9789026994890

heks

Hennie de heks ziet ze vliegen

Hennie vindt het heerlijk om op haar bezemsteel te reizen. Maar de laatste tijd is het wel heel erg druk in de lucht. Als Hennie en haar kat Helmer weer tegen iets aanbotsen, besluit Hennie dat het tijd wordt om haar bezemsteel in te ruilen voor iets anders. Ze pakt haar toverstokje, maar dan begint de ellende pas echt.
Vanaf ca. 4 jaar.
Auteur : Korky Paul
ISBN : 9789062493418

ik wil geen

Ik wil geen bril

Weet je wat jou scheelt? Jij moet een bril, zegt de moeder van Pam. Ze koopt een mooie bril. Maar die wil Pam niet. Pam past alle brillen uit de winkel. Veertien laatjes vol met brillen. Maar die wil ze niet. Dan is er alleen nog die daar......
Zelf lezen: tweede helft groep drie van het basisonderwijs; voorlezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar.
Auteur : Gitte Spee
ISBN : 9789027631572

lustrum 1

Xe Lustrum Orthoptie
Een prachtig boek uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten en de opleiding Orthoptie aan de Hogeschool Utrecht. Dit naslagwerk geeft een zeer compleet overzicht van de ontwikkeling en de ambities van het beroep en vakgebied van de orthoptist, toen en nu. Aan bod komen o.a.. de geschiedenis van de orthoptie, de patiëntenzorg, de NVvO en de Hogeschool in beweging, orthoptisten aan het werk, en nog veel meer…..

Wilt u dit boek bestellen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ISBN nummer: 978-90-90235-39-4
Auteurs: S. Budding, J. van Nouhuys-Leenders en N. Wolters-Kok

101vragen

101 vragen over scheelzien, een handleiding voor ouders

Het boek is het resultaat van vragen die ouders kunnen hebben naar aanleiding van de diagnose en de behandeling van het scheelzien van hun kind. Dit boek kan hen helpen bij het begrijpen van het scheelzien en de behandeling van hiervan.
Enkele voorbeelden van vragen zijn:
“Wat moet ik doen als ik twijfel over de oogstand van mijn kind?”,
“Wat voor effect heeft het scheelzien op het zicht van mijn kind?”,
“Kan een oogpleister ervoor zorgen dat er geen bril of oogoperatie nodig is?” en
“Wat kan ik doen als mijn kind geen oogpleister wil plakken?”
ISBN nummer: 978-90-72837-04-2
Auteurs: S.M. Jansen, J.S.M. Krijnen, A.E.L. Langenhorst,
S.J.N. van de Ven en A.J. Bakels, orthoptisten VU Medisch Centrum (VUmc) te Amsterdam Bestellen? Klik hier

plakboek

Het plakboek
Het plakboek is een voorlichtingsboek voor kinderen met een lui oog. Het boek bestaat uit een informatief stripverhaal, een beloningskader met stickers en ouderinformatie in verschillende talen.
ISBN : 978-90-812081-3-0
Verkrijgbaar bij uw orthoptist of de apotheek
Auteurs: Jose Vingerling en Gerard de Bruijne

toverbril

Ik wil een toverbril

Auteur: Carla Maia de Almeida met illustraties van Andre Letria
ISBN: 978-90-5116-297-4
Uitgever: De vier windstreken

bril zoekt neus

Bril zoekt neus

Auteur: Riet Wille
ISBN: 9026051638
Uitgever: De sikkel

je moet een bril

Je moet een bril

Auteur: Lydia van Andel
Uitgever: De Ruiter
ISBN: 900515649x

brillen

Brillen

Auteur: Marion de Graaff
Serie: junior informatie
Uitgever: Wolters-Noordhoff
ISBN: 9001148611

brillen en kijkers

Brillen en kijkers

Auteur: Meis Thewissen
Serie: mini informatie
Uitgever: De Ruiter
ISBN: 9005004975

Aan dit overzicht en deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Orthoptist in uw buurt

orthoptist in uw buurt