NVVO logo 2019


nvvo header

Close

Forgot your Username?

You can user our username reminding facility.

Get Started
Close

Forgot your Password?

Enter your email address and we'll help you reset your password.

Get Started

onderzoek nvvo

Inleiding

Uw huisarts, oogarts, optometrist of andere specialist heeft u (of uw kind) naar de orthoptist verwezen. Vergeet niet bij het eerste bezoek de eventuele verwijsbrief, uw legitimatiebewijs en de gegevens van uw zorgverzekering mee te nemen.

Gemiddeld duurt een eerste bezoek aan de orthoptist ongeveer 60 minuten. Het orthoptisch onderzoek bij een volwassene verloopt over het algemeen anders dan het onderzoek bij een kind.

Het eerste contact

Elk orthoptisch onderzoek wordt gestart met een kennismakingsgesprek, waarin de anamnese wordt opgenomen.
Er worden u verschillende vragen gesteld over de reden van het bezoek. Hierbij valt te denken aan vragen over de aard en het tijdstip van ontstaan van de klachten, de algehele gezondheid, medicijngebruik, etcetera. Deze informatie is van belang voor het onderzoek en het vaststellen van de diagnose.


onderzoek5

Het orthoptisch onderzoek bij kinderen

Na het opnemen van de anamnese zal de orthoptist de samenwerking van de ogen, de oogstand en de oogbewegingen onderzoeken. De orthoptist beschikt hiervoor over diverse, op het kind gerichte, methoden.
Vervolgens wordt de gezichtsscherpte, zo mogelijk van de ogen afzonderlijk, bepaald. Afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind, gebruikt de orthoptist hiervoor  plaatjes, figuren, cijfers of letters op verschillende afstanden

In de meeste gevallen zal de orthoptist daarna beide ogen druppelen met een of meerdere oogdruppels, die minstens 20-30 minuten moeten inwerken. Door deze oogdruppels worden de pupillen verwijd en wordt het vermogen om scherp te stellen tijdelijk stilgelegd. Hierdoor gaat uw kind wazig zien en kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn. Wanneer de druppels voldoende zijn ingewerkt, vindt de meting plaats. De orthoptist bepaalt met behulp van een speciaal lampje en glaasjes de brekingsafwijking van de ogen.

Doordat de pupil verwijd is kan de orthoptist of oogarts tevens de binnenzijde van het oog beoordelen en zien of hier afwijkingen aanwezig zijn.

onderzoek3

Het orthoptisch onderzoek bij volwassenen

Na de anamnese zal de orthoptist de samenwerking van de ogen, de oogstand en de oogbewegingen onderzoeken. Dit kan met verschillende methoden gemeten worden. Vaak worden bij volwassenen andere en uitgebreidere testen gedaan dan bij kinderen.

Vaak zijn bij een volwassene het gezichtsvermogen en de brekingsafwijking al bekend (door eerder onderzoek bij oogarts of optometrist). Soms is het echter toch noodzakelijk om een meting met oogdruppels te doen, om de sterkte volledig objectief te kunnen meten. Houdt u er daarom rekening mee dat u mogelijk na het onderzoek enkele uren wazig ziet en dus niet mag autorijden.

Diagnose, prognose en therapie

Als het orthoptisch onderzoek is afgerond, zal de orthoptist de bevindingen en de prognose met u (en uw kind) bespreken en een passend behandelplan opstellen.
Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt.
Als de oorzaak van de afwijking (tevens) op het gebied van een ander specialisme ligt, zal de orthoptist u hierover adviseren of u doorverwijzen.

Orthoptist in uw buurt

orthoptist in uw buurt