NVVO logo 2019


nvvo header

Close

Forgot your Username?

You can user our username reminding facility.

Get Started
Close

Forgot your Password?

Enter your email address and we'll help you reset your password.

Get Started

mei 2018: This year's Thunderclap has been launched as part of World Orthoptic Day celebrations. Please sign on and let's spread awareness for our great profession. Please share with family, friends, colleagues, employers, organizations and anyone you know who has an interest in orthoptics and ophthalmology. Let's make it bigger than last year's reach.

Here is the link: THUNDERCLAP IS NOW LIVE! Let's get promoting:
https://www.thunderclap.it/pro jects/69869-world-orthoptic-da y-2018

Maart 2017: Een derde interview in Oculus over de verschillende toepassingen in het vak van de orthoptist.
Bron: Oculus 03-2017/Nadine Suntjens/website NUVO

Januari 2017: Een tweede interview in Oculus over de verschillende toepassingen in het vak van de orthoptist.
Bron: Oculus/Nadine Suntjens/website NUVO

November 2016: Een eerste interview over de verschillende toepassingen in het vak van de orthoptist.
Bron: Oculus/Nadine Suntjens/website NUVO

Maart 2016 - Een interview door Jeanine Hoekstra in Ouders van Nu met Jan-Roelof Polling, met als onderwerp vijf vragen over het zien. Lees hier het interview.

Januari 2016 - Oud & Nieuw 2015-2016: meer ernstige oogletsels. Een persbericht van het NOG. Lees het hier.

 December 2015 - 18 organisaties voor Verbod Consumentenvuurwerk, waaronder ook de NVvO. Lees hier meer over het online manifest. Of kijk op www.vuurwerkmanifest.nl

Januari 2015 - Ruth Boer - van der Linden, orthoptist in het Aleida
Kramer Dagziekenhuis, in de regionale zorgkrant (Samen Doen) van gemeente Hardenberg.'
Lees het hier.

Oktober 2014 - Studenten doen vrijwilligerswerk in Roemenië. Twee derde jaars studenten, die zowel orthoptie als optometrie studeren, zijn begin oktober een week aan het werk geweest in een kindertehuis in Roemenië (Cluj Napoca) en hebben daar bijna 500 kinderen orthoptisch gescreend en waar nodig voorzien van bril-op-maat. Lees hier het prachtige verslag inclusief sfeerfoto's.

Oktober 2014- Dinsdag 9 oktober 2014 is het weer 'World Sight Day: no more avoidable blindness'. Een prachtig initiatief van vision2020, de 'World Health Organisation (WHO) en anderen én een mooie gelegenheid om ook de orthoptie te promoten. Kijk op www.vision2020.org voor promotiemateriaal en meer.

April 2014- Dr. A.M.Tjiam wint Jonkersprijs

De Stichting tot Bevordering der Orthoptie heeft als doel de beste wetenschappelijke publicatie uit het Nederlandse taalgebied op het terrein van de orthoptie in een zo breed mogelijk perspectief onder de aandacht te brengen in de vorm van de Jonkersprijs..

Op 11 april jl. werd de Jonkersprijs uitgereikt aan Dr. A.M. Tjiam voor haar artikel : 'How Dutch orthoptists deal with noncompliance with occlusion therapy for amblyopia'. Dit artikel was een onderdeel van haar promotieonderzoek: Effective detection and treatment of amblyopia: addressing non compliance.

Over therapietrouw, ook bij amblyopiebehandelingen, is al hetéén en ander gepubliceerd. Niet eerder echter werd onderzoek gedaan naar hoe de beroepsbeoefenaren daar zelf in hun orthoptische praktijk mee omgaan. In een observatiestudie onder orthoptisten werkzaam in ziekenhuizen die gelegen zijnin wijken van de vier grote steden in Nederland met het grootste aantal allochtonen en laagopgeleide inwoners èn gerekruteerde orthoptisten werkzaam elders in Nederland heeft zij op verschillende wijzen geïnventariseerd hoe de orthoptist met therapietrouw en -ontrouw omgaat. Door middel van observaties in de praktijk, semi-gestructureerde diepte-interviews en gestructureerde vragenlijsten zijn heel veel gegevens verzameld. Daarnaast heeft zij gedurende drie jaar een vragenlijst afgenomen onder alle leden van de NVvO om te meten of hun mening en/of houding ten opzichte van therapietrouw zou veranderen. De uitkomstmaten van de studie waren onder andere opvatting over, bewustzijn van, en houding en handelwijze met betrekking tot therapieontrouw.

Het lezen van het artikel nodigt uit tot zelfreflectie. Men zal zich aangesproken voelen, bovendien biedt het artikel de mogelijkheden om eens op een andere manier naar therapieontrouw te kijken en je zo te laten inspireren tot een andere benadering van het probleem.

Maart 2014- Aandacht voor scheelzien in 'LINDA'. Vorig jaar werd de NVvO benaderd door een journalist van het maandblad 'LINDA'. De redactie had zich voorgenomen een aantal vrouwen met scheelzien te portretteren. Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat de NVvO -met de hulp van collega's- zes prachtige dames bereid heeft gevonden hieraan mee te werken. Het is een mooie reportage geworden. Deze LINDA ligt vanaf 19 maart in de winkel.

 

Maart 2014- Aandacht voor het International Orthoptic Association (IOA) congres in Rotterdam in 2016 in het verenigingsblad voor congressen

 

Januari 2014- Lia Brouwer wint Orthoptie Award
Tijdens de bijeenkomst voor het 11e lustrum van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO) op 21 november j.l. mocht Lia Brouwer, orthoptist, de 4e Orthoptie Award in ontvangst nemen. Deze Award wordt eens in de vijf jaar uitgereikt aan de orthoptist die door zijn/haar positieve inzet de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de profilering van de orthoptie. Lia Brouwer ontving de Award omdat zij onder andere met grote vasthoudendheid regelmakers in Nederland op de hoogte bleef stellen van problemen betreffende het beleid rondom de orthoptie. Zo bracht zij hen nieuwe inzichten, waardoor de positie van de orthoptie financieel, juridisch en economisch in een nieuw perspectief is geplaatst.

Augustus 2013- Aandacht voor orthoptie in de Meppeler Courant Lees hier verder

Juli 2013- Amblyopie: een lui oog Bron: gezondheidsnet.nl

Juli 2013- Scheelzien (strabismus) - Ogen die niet naar één punt kijken Bron: gezondheidsnet.nl

November 2012- Een vuurwerkbril voor alle kinderen Ieder jaar ontstaat veel oogletsel door vuurwerk. De helft van de sclachtoffers steekt zelf geen vuurwerk af. En meer dan de helft van de slachtoffers is minderjarig. Kinderen die in een klap blind worden door vuurwerk. Dat is toch afschuwelijk? Lees hier verder

September 2012- Nieuwe website Donders gezelschap voor Strabologie Het Donders Gezelschap organiseert 1 a 2 keer per jaar een bijeenkomst met o.a. wetenschappelijke voordrachten op het gebied van scheelzien/amblyopie. Kijk verder op www.dondersgezelschap.nl

Augustus 2012- Aandacht voor scheelzien in 'Wij-Jonge ouders'Lees hier verder

Juni 2012- 'Vergoed brillenglazen voor kinderen'
Bron: nu.nl lees hier verder

Mei 2012- Physician Assistant in de oogzorg
Bron: NOG: lees hier verder

Mei 2012- Koninklijke onderscheiding
Ons lid, Mw. Kathleen Lantau, orthoptist, heeft op 30 april een koninklijke onderscheiding gekregen: zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 
Deze onderscheiding ontving zij voor haar werkzaamheden binnen de jeugdgezondheidszorg.
Wij willen haar graag van harte feliciteren met deze benoeming, waarvan de aanvraag ook door de NVvO ondersteund is.

Mei 2012- Trendy bles (o.a. Rihanna en Justin Bieber) wijst op lui oog
Bron: het Nieuwsblad: Lees hier verder

April 2012- De verzelfstandiging van de orthoptist
Bron: Scope/Medical Workshop: -Zelfstandige vaklui- Zonder verwijzing een afspraak maken bij de orthoptist, dat kan sinds 1 augustus 2011!
Elly Merckel, voorzitter van de NVvO: "Het zou me niet verbazen als een deel van de orthoptisten een eigen praktijk start". 
Lees hier het volledige Artikel (pdf).

November 2011- Gezichtsscherpte ontwikkelt zich in de kinderjaren
Bron: Optometrie magazine regio Groningen-Drenthe: Een orthoptist aan het woord. Lees hier het hele artikel
Erratum: in de laatste kolom van het artikel staat een zin die niet af is: er hoort te staan:  "... het juiste brillenglas, of door het 'in ruste' leggen van het beter ziende oog." 

Oktober 2011- Verstopte traanbuis risicofactor lui oog
Bron: nu.nl: lees hier verder

Oktober 2011- Oogzorgnetwerkpartner-prijs: Kinderen sneller van hoofdpijn af door verbeterde samenwerking tussen hoofdpijnpoli en poli oogheelkunde Lees hier verder
 
September 2011- Selenium helpt bij uitpuilende ogen
Bron: Reformatorisch Dagblad: Lees hier verder
Voor meer informatie over de oogziekte van Graves, klik hier

Augustus 2011- Aandacht voor de orthoptist in weekblad "Margriet"
Lees hier verder

Juli 2011- Scheelziensoperatie bij het televisieprogramma 'Het kinderziekenhuis'
Bekijk hier de uitzending

April 2011- Wat is het effect van 3D spelcomputers voor kinderogen? Een oogarts aan het woord
Bron: AD (Algemeen Dagblad). Lees hier het antwoord. Daarnaast vindt u hier zijn antwoord op de vraag waarom de ogen van kinderen gedruppeld worden voor een oogmeting.

November 2010- Een zichtbaar gebrek
Bron: Elsevier: Scheelzien gaat niet vanzelf over. Het is voor ouders een kwestie van vroeg signaleren en aan de slag met een oogpleister en/of een bril. Lees hier het volledige artikel

September 2010- Scheelzien gaat niet vanzelf over
Bron: Stentor/Zwolse courant, het Brabants dagblad: Er bestaan veel misverstanden over kinderen die scheel zien, waardoor ouders soms te laat naar de dokter gaan. Dat is jammer, want hoe eerder de behandeling start, hoe beter het resultaat. Lees hier verder.
 
Augustus 2010- Dieptezien mogelijk later aan te leren
Lees hier de reactie die de NVvO naar aanleiding van dit artikel in 'de Telegraaf' en ´de Pers´ van 29.07.2010 stuurde.
Let op ! Oogoefeningen zijn niet zonder risico: er is, bij onjuist gebruik, kans op dubbelzien!
Ook de afdeling Neurobiologie van de Universiteit Utrecht vermoedt dat de herstelmogelijkheden per persoon verschillend zijn en delen de zorg voor de mogelijke gevolgen van onuitgedachte therapien. Lees hier de volledige tekst. 
  
Juli 2010- Niet wachten met scheelzien - Grote kans op een lui oog
Bron: vumc.nl: Omdat er veel vragen zijn over scheelzien hebben de orthoptisten van de afdeling oogheelkunde van VU medisch centrum en 3M Nederland BV een boekje uitgegeven: '101 vragen over scheelzien, een handleiding voor ouders' Lees hier verder

Juli 2010- Zorgboek Maculadegeneratie
De Nederlandse Vereniging van Orthoptisten heeft recent haar medewerking verleend aan de ontwikkeling van het nieuwste zorgboek van Stichting September. Het zorgboek 'Maculadegeneratie' is geschreven voor mensen met maculadegeneratie en hun naasten. In het zorgboek wordt helder uitgelegd wat de aandoening precies is en welke klachten optreden. Daarnaast geeft het zorgboek aan hoe mensen zelf met de aandoening kunnen omgaan.

Juni 2010- Orthoptisten scoren goed in patiëntervaringsonderzoek
Het project "Patiëntervaring.nl bij de NVVO" had als doel tot verbeterpunten en initiatieven tot verbetering van de geleverde zorg aan patiënten, te komen. De resultaten van dit project werden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Orthoptie Lees hier het volledige artikel Aan de hand van de resultaten van dit project zijn er aanbevelingen geformuleerd om de geleverde zorg door orthoptisten nog verder te verbeteren.

April 2010- Innovation Award 2010 voor nieuwe methode voor het meten van scheelzien
Bron: Sprout.nl. Elsbeth Geukers en Nicole Bakker, van de afdeling Bio Mechanical Engineering van de TU Delft, wonnen met hun project de Philips Innovation Award 2010. Zij introduceerden een apparaat, dat de hoek waarin scheel gekeken wordt op een nieuwe manier kan meten.

April 2010- Lui-oog plakboek gelanceerd
Bron: ErasmusMC. Onderzoekers van de afdeling Oogheelkunde van het Erasmus MC hebben een speels beloningssysteem bedacht voor kinderen met een lui oog. Hun vondst bevordert het dagelijks afplakken van het gezonde oog. Lees hier verder

Februari 2010- Is uw paramedicus geregistreerd in het kwaliteitsregister?
Bij het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) kan een paramedicus vanaf heden aantonen dat hij of zij gekwalificeerd is voor het uitoefenen van zijn of haar beroep. Het register kan door iedereen, van (potentiële) patiënten tot zorgverzekeraars en collega-behandelaars, worden geraadpleegd. Lees hier verder

Orthoptische zorg behoort volgens CVZ tot het basispakket van de zorgverzekering
2009- Al twee jaar wordt gewerkt aan een oplossing voor de bekostigingsproblematiek in de orthoptie. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft als taak aan te geven of zorg al of niet valt onder de dekking van de Zorgverzekeringswet. Om een standpunt te kunnen bepalen inzake de orthoptische zorg, heeft CVZ een onderzoek laten verrichten door ECT-Tangram.
De conclusie uit dit onderzoek is dat orthoptische zorg bij een lui oog, scheelzien, dubbelzien, hoofdpijnklachten en brilafwijkingen voldoet aan de daarvoor gestelde criteria en dat orthoptische zorg in genoemde aandoeningen behoort tot de te verzekeren zorg onder de Zorgverzekeringswet. Met andere woorden: orthoptische zorg behoort volgens CVZ tot het basispakket. 

Orthoptist in uw buurt

orthoptist in uw buurt