NVVO logo 2019


nvvo header

Close

Forgot your Username?

You can user our username reminding facility.

Get Started
Close

Forgot your Password?

Enter your email address and we'll help you reset your password.

Get Started

‘Behalve in reguliere ziekenhuizen en oogheelkundige praktijken zijn er ook orthoptisten werkzaam in revalidatie instellingen voor blinden en slechtzienden’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft normen vastgesteld voor slechtziendheid.
Iemand is slechtziend als de gezichtsscherpte (detailwaarneming) met optimale correctie kleiner is dan 30% (0,3) en/of het gezichtsveld (het gebied dat je kunt overzien als je naar één punt kijkt) kleiner is dan 30 graden. (Iemand die met bril op een gezichtsscherpte heeft van 80% (0,8) is dus niet slechtziend, ook al is die bril bijvoorbeeld “Sterkte - 10”.)

Slechtziendheid kan aangeboren zijn, maar ook verworven. Het kan stabiel zijn of progressief.
Het kan ontstaan door een oogziekte, maar ook doordat de visuele prikkels in de hersenen niet goed verwerkt worden. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en bij mensen van alle leeftijden.

Koninklijke Visio en Bartiméus

Deze organisaties hebben veel ervaring met onderzoek, begeleiding, ondersteuning en advies aan blinden en slechtzienden en (de mensen in) hun omgeving. Ook hebben deze organisaties veel kennis die zij ter beschikking stellen aan professionals.

Bij Koninklijke Visio en Bartiméus zijn orthoptisten werkzaam. Zij zijn betrokken zijn bij het onderzoek naar slechtziendheid bij bijvoorbeeld kinderen en verstandelijk beperkte mensen. Ook bij de afdelingen die hulpmiddelen verstrekken zijn orthoptisten werkzaam.

Voor meer informatie kunt u de internetsites van beide organisaties bezoeken:

bartimeas

www.bartimeus.nl

visio

www.visio.org

 

 

Orthoptist in uw buurt

orthoptist in uw buurt